Open data achter waterinfo

Vele waterkwantiteitsgegevens die op waterinfo beschikbaar zijn, worden door de partners van waterinfo vrij aangeboden via webdiensten. Het gaat hierbij om zowel puntdata als kaartmateriaal.

Webdiensten voor puntdata en neerslagradarbeelden

Tijdsreeksen voor de bevaarbare waterwegen op waterinfo komen uit de databank van MOW-HIC; tijdsreeksen voor de onbevaarbare waterlopen uit de databank van VMM. VMM biedt ook rasterdata van neerslagradars aan uit een tweede VMM-databank.

De gebruiker van waterinfo kan nagaan uit welke databank bepaalde tijdsreeksen afkomstig zijn door de dataleverancier op waterinfo op te zoeken. Deze wordt op meerdere plaatsen op de website weergegeven, bijvoorbeeld in de grote grafieken (links boven- en onderaan) en in de downloadsectie (waterinfo.vlaanderen.be/Meetreeksen).

De webdiensten zijn vrij toegankelijk, maar gelimiteerd. Een systeem voor meer uitgebreide toegang via een token is beschikbaar en verplicht voor geautomatiseerde data-bevraging van de verschillende databanken.

Webdiensten puntdata MOW-HIC

MOW-HIC stelt de data voor de waterwegen ter beschikking op waterinfo, evenals de metingen van een heel aantal pluviografen. Er wordt gebruik gemaakt van een REST service naar een hiervoor bestemde server (hicws.vlaanderen.be). Deze server is beveiligd om overbevraging te voorkomen. De service kan anoniem aangeroepen worden (restrictie op aantal gegevens en aantal requests) of via een dedicated token (groter aantal requests/gegevens per dag mogelijk). MOW-HIC vraagt steeds gebruik te maken van de token access bij geautomatiseerde databevraging, gelieve hiervoor contact op te nemen via hic@vlaanderen.be (verkrijgen van token, methode van opvraging, limieten, ...). MOW-HIC neemt geen verantwoordelijkheid voor wijzigingen in idents, databankstructuur, ... die een mogelijk gevolg kunnen hebben op deze service gebaseerde producten.

Je vindt de pagina voor het gebruik van gegevens uit de databank van het Hydrologisch InformatieCentrum via de link https://hicws.vlaanderen.be. De handleiding is beschikbaar via hicws.vlaanderen.be/Manual_for_the_use_of_webservices_HIC.pdf.

Webdiensten punt- en rasterdata VMM

De gegevens die door VMM op waterinfo verstrekt worden zijn ook via webdienst beschikbaar. Het gaat hierbij over puntdata (zoals metingen van waterpeilen en debieten van onbevaarbare waterlopen, neerslag, ...) en over rasterdata (neerslagradarbeelden). Er wordt gebruik gemaakt van een REST service naar een hiervoor bestemde server (download.waterinfo.be en hydro.vmm.be). Deze servers zijn beveiligd om overbevraging te voorkomen. De service kan anoniem aangeroepen worden (restrictie op aantal gegevens en aantal requests) of via een dedicated token (groter aantal requests/gegevens per dag mogelijk). VMM vraagt steeds gebruik te maken van de token access bij geautomatiseerde databevraging, gelieve hiervoor contact op te nemen via hydrometrie@waterinfo.be (verkrijgen van token, methode van opvraging, limieten, ...). VMM neemt geen verantwoordelijkheid voor wijzigingen in idents, databankstructuur, ... die een mogelijk gevolg kunnen hebben op deze service gebaseerde producten.

Je vindt de open data webdienst van VMM én de handleiding via https://download.waterinfo.be.

 

Webdiensten voor hergebruik kaartlagen

Verschillende kaarten die getoond worden op waterinfo, worden beschikbaar gesteld via webdiensten. Op die manier kunnen gebruikers het kaartmateriaal in hun eigen systeem raadplegen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen webdiensten voor overstromingsgevaar-, risico- en watertoetskaarten enerzijds, en overige kaartlagen anderzijds. 

Webdiensten voor overstromingsgevaar- en risicokaarten en watertoetskaarten

De overstromingsgevaar- en risicokaarten die raadpleegbaar zijn op de pagina van de overstromingsrichtlijn en de kaarten die gebruikt worden op de pagina van de watertoets worden ook ontsloten via webdiensten. De services ondersteunen een aantal requests waarmee het mogelijk is om kaartbeelden en data op te vragen, filters toe te passen en ruimtelijke analyses uit te voeren. 

  • De Web Map Service (WMS) is een view service en genereert een statische kaartuitsnede in een beeldformaat zoals PNG, GIF of JPEG.
  • De Web Map Tile Service (WMTS) is een view service waarmee je de cache aanspreekt en sneller de kaarten kan opvragen.  
  • De Web Feature Service (WFS) is een download service en is een protocol voor het opvragen van geografische vector data en de daarbij behorende attributen, al dan niet via een ruimtelijk filter.
  • De Web Coverage Service (WCS) is een download service voor het opvragen van geografische raster data.
  • De overstromingsgevaar- en risicokaarten kunnen ook gedownload worden als GeoTIFF of in een Inspire-compliant gml-formaat.

In onderstaande tabel vind je voor de verschillende kaarten de links naar de beschikbare services of downloads. Een meer uitgebreide handleiding over de webdiensten voor deze kaarten vind je onder waterinfo.vlaanderen.be/Rapporten/4.Handleiding.

  WMS WMTS WFS WCS Download
Overstromingsgevaar- en risicokaarten  WMS ORL WMTS ORL WFS ORL WCS ORL Download .tif/.gml
Advieskaart watertoets WMS advieskaart WMTS advieskaart WFS advieskaart    
Overstromingsgevoelige gebieden vanuit zee   WMTS zee WFS OvGeb    
Overstromingsgevoelige gebieden pluviaal   WMTS pluviaal WFS OvGeb    
Overstromingsgevoelige gebieden fluviaal   WMTS fluviaal WFS OvGeb    
 Risicozones overstromingen 2017 WMS risicozones WMTS risicozones WFS risicozones    
 
Webdiensten voor andere kaartlagen

Andere kaartlagen die op waterinfo.vlaanderen.be gebruikt worden, zoals achtergrondkaarten (bv. topokaarten, digitaal hoogtemodel), en administratieve lagen (bv. gemeentegrenzen, kadastrale percelen) vind je terug op geopunt.be.

Lees meer...