- Herhalingsperiode
Een herhalingsperiode geeft de kans aan waarmee een bepaalde gebeurtenis kan plaatsvinden. Dit wordt meestal uitgedrukt in jaren. Een gebeurtenis met herhalingsperiode van 10 jaar komt gemiddeld eens om de 10 jaar voor. De kans dat een gebeurtenis met herhalingsperiode van 5 jaar voorkomt is 2 keer groter dan de kans op een gebeurtenis met een herhalingsperiode van 10 jaar.
- HIC
Het Hydrologisch informatiecentrum behoort tot het Waterbouwkundig Laboratorium en valt onder het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid. Het HIC beschikt onder andere over meetinfrastructuur en voorspellingssystemen voor de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen.
- Hydraulisch model
Een hydraulisch model bevat alle topografische data van een waterloop en zijn vallei evenals van de kunstwerken op de waterloop zoals overwelvingen, bruggen, wachtbekkens, stuwen, etc. Dit model wordt gevoed met debietreeksen uit hydrologische modellen. Het hydraulisch model berekent de voortschrijding van het debiet in de waterloop en in de vallei, alsook de bijhorende waterstanden en stroomsnelheden. Het hydraulisch model kan hiermee overstromingskaarten genereren.
- Hydrografisch bekken
Vlaanderen telt 11 hydrografische bekkens of stroomgebieden. Van west naar oost zijn dat de bekkens van de IJzer, de Brugse Polders, de Leie, de Gentse Kanalen, de Boven-Schelde, de Dender, de Beneden-Schelde, de Dijle en Zenne, de Nete, de Demer en de Maas.
- Hydrologisch model
Een hydrologisch model of een neerslagafvoermodel is een model dat de relatie beschrijft tussen neerslag en evapotranspiratie in een stroomgebied enerzijds en de afstroming naar de waterloop anderzijds. Het hydrologisch model wordt getoetst aan een gemeten debietreeks en wordt nadien gebruikt om neerslagreeksen om te rekenen naar debietreeksen.
- Saliniteit
De saliniteit of het zoutgehalte van het water is een parameter die gebruikt wordt voor het beoordelen van de waterkwaliteit.
- Sedimentconcentratie
De sedimentconcentratie geeft aan hoeveel vaste deeltjes (slib, zand, leem, ...) zich in het water bevinden en getransporteerd worden door de waterloop.
- Springtij
Fase in de astronomische tijvoorspellingen die ongeveer elke 2 weken voorkomt. Bij springtij zijn er lage laagwaters en hoge hoogwaters. Het verschil tussen laag-en hoogwater is maximaal.
- Status
De status van een meet- of voorspellingspunt geeft de toestand van het watersysteem aan, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen normaal, pre-waak, waak en alarm. Aan elke status wordt een kleur toegekend (groen, geel, oranje, rood). De drempels om over te gaan naar een andere status werden op voorhand gedefinieerd voor meetpunten en voorspellingspunten, op de bevaarbare en onbevaarbare waterlopen, en voor de verschillende thema’s (overstroming, getij, neerslag, droogte). In het thema overstromingen zijn de betekenissen van de termen hieronder weergegeven:
Status |
Kleur |
Omschrijving |
Normaal |
Groen |
Geen overstromingen |
Pre-waak |
Geel |
Verhoogde waakzaamheid, geen overstromingen |
Waak |
Oranje |
Sterk verhoogde waakzaamheid: overstroming van watergevoelige infrastructuur of niet-kritieke overstromingen mogelijk |
Alarm |
Rood |
Hoogste waakzaamheid, kritieke overstromingen mogelijk |
- Stormtij (Schelde)
Fase ingesteld door De Vlaamse Waterweg op advies van HIC, waarin de tijverwachting voor Antwerpen hoger is dan 6.60 mTAW. Als de verwachting voor Antwerpen hoger is dan 7 mTAW wordt Gevaarlijk Stormtij Kust ingesteld.
- Stormvloed (Kust)
Fase ingesteld door Afdeling Kust waarin de tijverwachting voor Oostende hoger is dan 5.60 mTAW. Als de verwachting voor Oostende hoger is dan 5.90 mTAW wordt Gevaarlijk Stormtij Kust ingesteld.
- STV
Op de grafieken van de voorspellingen wordt met de afkorting STV de starttijd van de voorspelling aangeduid. Dit is het tijdstip waarop het computermodel is beginnen rekenen met de op dat moment meest recente metingen en neerslagvoorspellingen.
- Waak
Status of toestand van het watersysteem waarbij een of meerdere waakdrempels bereikt worden. Voor overstromingen of getij wordt waak gedefinieerd als een toestand waarbij sterk verhoogde waakzaamheid is geboden en niet-kritieke overstromingen kunnen voorkomen. Meet- of voorspellingspunten die de waakstatus hebben, worden oranje gekleurd.
- Wachtbekken
Een wachtbekken wordt gebruikt om bij hoge waterafvoeren extra bergingscapaciteit te hebben om wateroverlast voor andere gebieden te voorkomen. Water wordt tijdelijk in het wachtbekken opgehouden en daarna geleidelijk aan terug in de waterloop gelost. Een wachtbekken wordt ook wel bufferbekken, retentiebekken of gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) genoemd.
- Waterbouwkundig laboratorium
Het Waterbouwkundig Laboratorium is een afdeling van de Technisch Ondersteunende Diensten van het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. Het is een expertisecentrum dat wetenschappelijk onderzoek doet naar de effecten van water in beweging en is een van de partners van waterinfo.be.
- Waterstandmeter
Een waterstandmeter of limnigraaf is een type toestel dat het waterpeil in een rivier meet en registreert. Aan de hand van stroomsnelheidsmetingen wordt ter hoogte van de limnigraaf vaak een QH-verband opgesteld, een relatie tussen waterpeil en debiet. Dit QH-verband laat toe de tijdreeks van het waterpeil om te rekenen naar een tijdreeks van debiet ter hoogte van de limnigraaf.
- Watertoets
De watertoets beoordeelt of een initiatief (de bouw van een huis, aanleg van een straat) schadelijke effecten veroorzaakt aan de omgeving als gevolg van een verandering in de toestand van het oppervlaktewater, het grondwater of de waterafhankelijke natuur
- WMS en WFS
WMS (Web Map Services) en WFS (Web Feature Services) zijn raadpleegdiensten voor via het internet gepubliceerde kaarten. Een WFS richt zich vooral op het bevragen van de gegevens terwijl een WMS eerder bedoeld is voor het bekijken van de gegevens. Voor sommige kaarten die op waterinfo gepubliceerd zijn, zijn web services beschikbaar. Je kan deze bekijken via de kaartlagen (klik op de laageigenschappen ).